Kalsiyum
05-05-2025
17:54

1. Kalsiyum ve DNA Metilasyonu
1. Fads Genlerinde Metilasyon Değişiklikleri: Farelerde yapılan bir çalışmada, kalsiyum takviyesinin Fads1 ve Fads2 genlerinin metilasyonunu değiştirerek beyin dokusunda DHA birikimini etkileyebileceği bulunmuştur. Bu, kalsiyumun epigenetik mekanizmalar aracılığıyla beyin gelişimini etkileyebileceğini göstermektedir .PubMed
2. Kalsiyum ve Telomer Uzunluğu
-
Plazma Kalsiyum Seviyeleri ve Telomer Uzunluğu: Avustralya'da yapılan bir çalışmada, yaşlı kadınlarda yüksek plazma kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin daha kısa telomer uzunluğuyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak, kalsiyum/magnezyum oranının daha yüksek olması telomer uzunluğuyla pozitif ilişki göstermiştir .SpringerLink
Kalsiyum nedir ve ne işe yarar?
Kalsiyum, vücudunuzun güçlü kemikler inşa etmek ve korumak ile birçok önemli işlevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kalsiyum, vücutta en bol bulunan mineraldir.
Vücuttaki kalsiyumun neredeyse tamamı kemiklerde ve dişlerde depolanır ve onlara yapı ile sertlik kazandırır.
Vücudunuzun kasların hareket etmesi ve sinirlerin beyinle vücudunuzun her bölgesi arasında mesaj taşıyabilmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum ayrıca kan damarlarının kanı vücutta dolaştırmasına yardımcı olur ve vücutta birçok işlevi etkileyen hormonların salınmasına katkı sağlar. D vitamini, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur.
Ne kadar kalsiyuma ihtiyacım var?
Günlük ihtiyaç duyduğunuz kalsiyum miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Ortalama günlük önerilen miktarlar aşağıda miligram (mg) cinsinden listelenmiştir.

Hangi yiyecekler kalsiyum sağlar?
Kalsiyum birçok gıdada bulunur. Aşağıdaki gibi çeşitli gıdaları tüketerek önerilen miktarda kalsiyum alabilirsiniz:
-
Süt, yoğurt ve peynir, Amerika Birleşik Devletleri'nde çoğu insan için başlıca kalsiyum kaynaklarıdır.
-
Kemikli konserve sardalya ve somon balığı kalsiyum içerir.
-
Kale, brokoli ve Çin lahanası (bok choy) gibi bazı sebzeler de kalsiyum içerir.
-
Bazı içeceklere kalsiyum eklenir; bunlar arasında birçok meyve suyu, soya ve badem gibi süt alternatifleri, bazı tofu markaları ve tüketilmeye hazır kahvaltılık gevrekler bulunur. Bu gıdalara kalsiyum eklenip eklenmediğini öğrenmek için ürün etiketlerini kontrol edin.
-
Tahıllar (ekmekler, makarnalar ve güçlendirilmemiş gevrekler gibi) yüksek miktarda kalsiyum içermez. Ancak sık tüketildikleri için toplamda anlamlı miktarda kalsiyum katkısı sağlarlar.
Kalsiyum ve Magnezyum Eksikliği: Polonya'da yapılan bir çalışmada, 60 yaş üzerindeki bireylerde düşük kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin bilişsel testlerde daha kötü performansla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu, bu minerallerin yeterli alımının bilişsel sağlık için önemli olabileceğini düşündürmektedir .Verywell Health
Yeterince kalsiyum alıyor muyum?
Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok insan, yiyecek ve takviyeler yoluyla önerilen miktarda kalsiyumu alamamaktadır. Özellikle şu gruplar risk altındadır:
-
4 ila 18 yaş arasındaki çocuklar ve ergenler
-
Siyahi veya Asyalı bireyler
-
Yoksulluk içinde yaşayan 50 yaş ve üzeri yetişkinler
Bazı insan grupları, yeterince kalsiyum almakta diğerlerine göre daha fazla zorlanabilir. Bu gruplar arasında şunlar yer alır:
-
Menopoz sonrası kadınlar: Menopozdan sonra vücut daha az kalsiyum emer ve tutar. Zamanla bu durum kemiklerin zayıflamasına neden olabilir.
-
Süt içmeyen veya diğer süt ürünlerini tüketmeyen kişiler: Süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir, ancak laktoz intoleransı olanlar, süt alerisi bulunanlar ve hayvansal ürünleri tüketmeyen veganlar başka kaynaklardan kalsiyum almak zorundadır. Bu kaynaklar arasında laktozsuz veya düşük laktozlu süt ürünleri; kemikli konserve balık; lahana, brokoli ve Çin lahanası gibi bazı sebzeler; kalsiyumla zenginleştirilmiş meyve suları ve soya ile badem sütü gibi süt alternatifleri, tofu, hazır kahvaltılık gevrekler ve kalsiyum içeren besin takviyeleri bulunur.